Humanitarni centar

"Duga"

Novosti - vesti

I ovog maja, već tradicionalno održan je Etno festival-Banatske priče u našem gradu,a u realizaciji MZ Bagljaš. Naša organizacija je učestvovala na festival i predstavila se svojim radovima iz kreativnih radionica. Bilo je mnogo izlagača i sve je podsećalo na nekadašnja "stara vremena". Kuvao se paprikaš, delio se hleb s mašću i paprikom i pekla se velika štrudla, a svi su bili degustatori dobro poznate banatske hrane.
20. marta 2017.godine,bili smo domaćini Udruženja osoba s mentalnim poteškoćama "Duševna oaza" iz Vršca. Naši članovi su goste lepo dočekali i uz posluženje družili se i razmenjivali svoja iskustva. Na kraju su gosti posetili Muzej našeg grada i oduševili se postavkama. Sklopljena su nova prijateljstva i dogovori o daljem druženju.
Na poziv G-đe Monike Brukner,naše dugogodišnje saradnice i predsednice Udruženja za zaštitu životinja i prirode iz Đurdjeva,20 decembra 2016 god. otišli smo u posetu. G-đa Brukner Monika nam je priredila divno druženje povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika. U prijatnoj i svecanoj atmosferi i dobro posluženje,razmenjivali smo naše aktivnosti i planove. Bilo je to jedno nezaboravno druženje za sve naše članove. Naravno,nisu izostali ni paketi od Deda mraza,koje nam je gđ-a Monika na kraju poklonila uz najlepše čestitke za predstojeću Novu godinu i Božić.
Poseta Humanitarnog centra "Duga" Udruženju za unapređenje mentalnog zdravlja "Duševna oaza" i Centru za mentalno zdravlje, Vršac, 24.06.2016. Humanitarni centar "Duga" bio je u poseti korisničkom udruženju kao i Centru za mentalno zdravlje Vršac osnovanom kao organizaciona jedinica Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "dr.Slavoljub Bakalović ". Centar će se baviti prevencijom i edukacijom, destigmatizacijom i socijalnom inkluzijom lica sa mentalnim teškoćama. Nakon predstavljanja i kratkog upoznavanja sa radom udruženja, korisnici ''Duge'' i ''Duševne oaze'' i Centra za mentalno zdravlje su, otišli u zajednicku posetu Gradskom muzeju Vršac i Vršačkom bregu.
Dana 28.04.2016. godine, u Kući ljudskih prava u Beogradu održan je sastanak Nacionalne Mreže udruženja za unapređenje mentalnog zdravlja. Sastanku su prisustvovali predstavnici 7 udruženja: "Herc" i "Duša" iz Beograda, "Valenca" Niš, "Mir" Pirot, "Duga" Zrenjanin i "Sunce" iz Novog Kneževca. Sastanak je realizovan u sklopu projekta TACSO za podršku mrežama, savezima i koalicijama. Na sastanku su izabrani predsednik, Larisa Despotović iz NVO "Herc" iz Beograda, kao i potpredsednik, Kristina Rajčić iz NVO "Duga" iz Zrenjanina. Predstavnici koordinacionog tela su zatim jednoglasno prihvatili ulazak novih udruženja u Mrežu: "Zrak nade" Kovin, "Zračak" Valjevo, "Nova vizija" Kikinda i "Duševna oaza" Vršac.
U Beogradu je 11.10.2013 godine, a u okviru Svetskog dana mentalnog zdravlja održan Forum o pravima osoba sa mentalnim poteškocama. U okviru Foruma predstavljena je i novooformljena Mreža udruženja osoba sa mentalnim poteškocama NaUM, koja ce se zalagati za smanjenje stigme, poboljšanje kvaliteta života osoba sa mentalnim poteškocama i stvaranje uslova za inkluziju i poštovanje ljudskih prava u skladu sa medunarodnim standardima. Predstavnici Humanitarnog centra Duga su prisistvovali Forumu i ujedno postali clanovi Mreže udruženja osoba sa mentalnim poteškocama NaUM.
Decembar 2012. Doček Nove 2013. godine.
Okrobar 2012. Aktivnosti povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja.
23.09.2012 Članovi Humanitarnog centra "Duga" su izložili radove iz kreativnih radionica na manifestaciji "Dani piva".
Iz radionica humanitarnog centra "Duga" u okviru projekta "Otvorena vrata"
17.06.2012. Članovi Humanitarnog centra "Duga" organozovali su jednodnevni izlet na salašu Katai, u okviru projekta "Otvorena vrata" koji je finansijski podržan od strane Erste banke i Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.
09.06.2012. Članovi Humanitarnog centra "Duga" su podržali akciju "Očistimo Srbiju".
30.04.2012. Članovi Humanitarnog centra Duga posetili su Dvorski kompleks u Beogradu, što je deo aktivnosti projekta " Otvorena vrata" koji je podržan od strane Erste banke, SO Zrenjanin i Pokrajinskog sekreterijata za zdravlje, socijalnu politiku i demografiju.
Radionice Humanitarnog centra Duga.
Doček nove 2012. godine.
03. 09. 2011. Članovi Humanitarnog centra Duga su prisustvovali manifestaciji zaštiti životne sredine i životinja kao i zdravoj ishrani, koju je organizovalo Društvo za zaštitu prirode i životinja iz Djurdjeva.
25. 08. 2011. Humanitarni centar Duga na Danima piva u Zrenjaninu.
Jul 2010. Plemenitu inicijativu Aleksandra Miladinovića, generalnog direktora kompanije AB ocean group d.o.o. podržali su Mile Aćin, vlasnik firme Mat Trade d.o.o. iz Zrenjanina, kao i Jahting klub Kej iz Beograda i tako omogoćili prelepo krstarenje Dunavom članovima humanitarnog centra Duga.
24.04.2011. Članovi Humanitarnog centra Duga obeleželi su i ove godine uskršnje praznike.
Početkom 2011-te godine članovi Humanitarnog centra "Duga" su svoje aktivnosti proširili i sportskim aktivnostima.
27.12.2010. Članovi Humanitarnog centra "Duga" su obeležili doček Nove 2011-te godine.
25. 11. 2010.'' Vredne ruke" članova Humanitarnog centra "Duga" uredjuju svoj radni prostor.
10.10.2010. Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, Humanitarni centar "Duga" je otvorio humanitarno-prodajnu izložbu korisničkih radova, a članovi su delili flajere o mentalnom zdravlju gradjanima. Na izložbi je prisustvovao veći broj gradjana, a izložbu je otvorio gospodin Vas Tibor- član gradskog veća SO Zrenjanin.
Na manifestacij ''Dani piva" koja je održana od 23.8.2010-2.9.2010. Humanitarni centar "Duga" se predstavio izložbom korisničkih radova iz kreativnih radionica.
Jul 2010. Iskrice duha - Radovi iz naše radionice.
22.06.2010. Humanitarni centar "Duga" organizovao je Tribinu na kojoj je prezentovan projekat "Iskrice duha", koji je omogućila kooperativa holandskh fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu, kroz program Socijalne tranzicije koji se sprovodi u partnerstvu sa BCIF-om. Na Tribini su prisustvovali saradnici, donatori, predstavnici lokalne samouprave, roditelji korisnika i korisnici.
Otvorena je izlozba radova iz kreativnih radionica i uručen je "Bilten" svakom gostu, s pesničkim ostvarenjem korisnika. Uz kulturno-umetnički program, koji su izveli korisnici, zakusku i neformalno druženje, bio je to veliki dan za "Iskrice duha".
04. 05. 2010. Po projektu '' Iskrice duha'' organizovan je jednodnevni izlet. Posetili smo Petrovaradin- tvrđavu i muzej, manastir Jazak i manastir Ravanicu. Svi smo uživali u lepoti Fruške gore i istorijskim spomenicima. Izlet je deo projekta koji finansira Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu, kroz program socijalne tranzicije, koji se sprovodi u partnerstvu sa BCIF-om.
24. 11. 2009. Održano je Pesničko veče. Gost je bio zrenjaninski pesnik i aforističar gdin Milorad Bibin. Takođe nam je bio gost i gospodin Vukoman Maksimović iz “ Panonske zore“, koji nam je pričao o značaju ekologije.
27.10.2009. Održano je « pesničko veče». Gost nam je bio naš poznati tekstopisac i pesnik gdin Marić Marinko. Pričao je o svojim tekstovima, kako nastaju i predstavio svoje pesme. I naši članovi su takođe uzeli aktivno učešće, čitajući svoje pesme i slušajući komentare, naravno uglavnom pozitivne. Uz malu zakusku neobavezno su svi pričali s gospodinom Marinkom i na kraju su mu poklonili Bilten « Iskrice duha».
16.10.2009. “ Slikarsku radionicu “ je posetio zrenjaninski akademski slikar gdin Aleksandar Kačar i tom prilikom pogledao crteže naših korisnika, davao sugestije, pohvale i kritike, a koje su naši korisnici dobonamerno prihvatili.
13.10.2009. U Gradskoj kući u Zrenjaninu, održana je tribina pod nazivom " Otvorimo vrata", a u sklopu oktobarske promocije mentalnog zdravlja u celoj Srbiji. Cilj tribine jeste destigmatizacija obolelih od mentalnih bolesti i njihovih porodica, poboljšanje kvaliteta života pacijenata, pružanje pomoći van institucija, te javno zagovaranje prava pacijenata.
Tribina je održana u organizaciji Karitasa Srbije, Karitasa Italije, Ministarstva zdravlja, a podržana je od Evropske unije i Nacionalne komisije za mentalno zdravlje. Na tribini je značajno mesto zauzelo izlaganje Dr Ružice Knežević-psihoterapeuta i Dragice Bu-koordinatorke projekta " Iskrice duha", koji je omogućila kooperativa holandskih fondacija za centralnu i istočnu Evropu, kao i Program socijalne tranzicije, koji se sprovodi u partnerstvu sa BCIF-om.
09.10.2009. Korisnici projekta " Iskrice duha" u saradnji s Caritas organizacijom iz Zrenjanina, obeležili su Svetski dan mentalnog zdravlja pod sloganom " OTVORITE VRATA". Korisnici su delili građanima flajere, kako bi se što bolje upoznali s mentalnim obolenjima, a samim tim i destigmatizovali mentalno obolelele osobe. Pozorišni klub Zeleno zvono otvorio je vrata korisnicima " Iskrice duha ", poslužio ih kafom i dobrodošlicom i time se pridružio našoj akciji destigmatizaciji i resocijalizaciji duševno obolelih osoba. Nadamo se da će se i druga vrata OTVORITI za sve građane, bez obzira na njihovu bolest.
18.09.2009. Na poziv Udruženja za zaštitu prirode i životinja iz Ðurđeva, korisnici " Iskrice duha " posetili su Ðurđevo. Domaćini, kojima se pridružio i predstavnik iz Caritas-a Zrenjain su nam obezbedili prevoz. U prelepom ambijentu, gde su napuštene životinje našle svoje utočište i pažnju, proveli smo jedan lep dan. Nasa saradnica gdja Margita nam je priredila predivnu zakusku zdrave hrane, koja nam je svima prijala. Bio je to dan druženja sa prirodom, životinjama i s ljudima velikog srca.

06.07.2009. Na svečan način, uz prisustvo članova ”Iskrice duha”, stručnog tima, kao i predstavnice BCIF-a Gdje Ivane Marković, i njihovih gostiju iz Ukrajine, potpisan je Ugovor o daljoj realizaciji projekta ”Iskrice duha”. Projekat je omogućila Kooperativa holandkih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu, kroz program socijalne tranzicije, koji se sprovodi u partnerstvu sa Balkanskim Fondom za lokalne inicijative. Korisnici su se već po svojim željama opredelili za radionice u kojma ce učiti , zabavljati se, družiti se i raditi na unapređenju kvaliteta života uz pomoć asistenta radionica.

19.11.2008. Održana je Tribina, na kojoj je prezentovan rad projekta “Iskrice duha”. Tom prilikom je organizovana i “mini izložba”, na kojoj su izložene fotografije korisnika u toku svih projektnih aktivnosti, njihovi umetnički radovi, kao i Bilten. Na Tribini su bili predstavnici Dnevne bolnice, Centra za socijalni rad, lokakni donatori, korisnici i njihovi saradnici. Svim učesnicima je uručen Bilten i Zahvalnica , u znak poštovanja i zahvalnosti.
05.07.2008. U sklopu projekta "Iskrice duha", koji se realizuje uz pomoć Holandske Humanitarne organizacije Co-Operating Netherlands Foundations i BCIF, organizovan je izlet u etno selo Belo Blato i Carsku baru. Na izletu su bili članovi grupe "Iskrice duha" kao i članovi drugih grupa Humanitarnog centra "Duga" sa terapeutima, saradnicima i volonterima.
28.5.2008. Projekat finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta“ Kroz prozor duše“ ušao je u svoju završnu fazu kada su u pitanju projektne aktivnosti.Puna četiri meseca radilo se sa omladinom u Poljoprivrednoj školi Zrenjanin i u Okružnom zatvoru Zrenjanin, 28.05.2008.god. održana je završna manifestacija u prostorijama Humanitarnog centra „Duga“na kojoj je bilo 30 omladinaca. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim učesnicima koji su pomogli da se projektne aktivnosti realizuju prema planu i programu.
28.03.2008. Odrzana je tribina u "Kulturnom centru" Zrenjanin pod pokroviteljstvom humanitarnog centra "DUGA" sa temom "SPORT alternativa za delikventne pojave medju omladinom". Ucesnici tribine bili su eminentni strucnjaci iz ove oblasti kao sto su Dr Jova Belic - neuropsihijatar, Katarina Radojcic - psiholog, Ivana Popadic - visi sportski trener i Mirjana Gavrilovic - projekt menadzer.
21.02.2008. Dolazak predstavnika CO-OPERATING NETHERLANDS FOUNDATIONS iz Holandije, na čelu s Jan Riemersma country koordinatorom Skan foundation i Suzanna Vergouwe, application manager Skan foundation. Sa njima je bila direktorka BCIF-a sa svojim timom. Na dogovorenom sastanku bili su prisutni članovi tima Humanitarnog centra „ Duga“, predstavnik centra za socijalni rad gdin Đura Đurin dipl. socijalni radnik, kao i predstavnici grupa samopomoći. Posle kratkog predstavljanja prisutnih, usledila su pitanja, odgovori i razgovori o projektu „ Iskrice duha“.
13.02.2008. Posetila nas je predstavnica BCIF-a gđa Tanja Bjelanović, sa kojom smo razgovarali o realizovanim aktivnostima projekta „ Iskrice duha“.
04.02.2008. Započet je rad sa omladinom srednje Poljoprivredne škole Zrenjanin. Jednom nedeljno, u trajanju od devedeset minuta u prostorijama škole i prostorijama humanitarnog centra „Duga“ održavaće se edukativne radionice prema utvrđenim projektnim aktivnostima. Dobijanjem pismene potvrde od strane Ministarstva pravde Srbije, započet je rad sa omladinom u poluotvorenom delu okružnog zatvora Zrenjanin, u saradnji sa upravnikom okružnog zatvora Zrenjanin. Jednom nedeljno, u trajanju od devedeset minuta u prostorijama okružnog zatvora Zrenjanin, održavaće se edukativne radionice prema utvrđenim projektnim aktivnostima.
08.01.2008. Započete su aktivnosti na projektu „ Iskrice duha“, a čiji je donator CO-OPERATING NETHERLANDS FOUNDATIONS I BCIF , a koji će biti realizovan od 15.1.2008. do 15.1.2009.godine.

26.12.2007. Na svečanoj tribini, koju je organizovao Humanitarni centar „Duga“, prezentiran je rad postojećih grupa samopomoći i najavljen rad na novim projektima. Prisustvovali su svi članovi Humanitarnog centra „ Duga“, korisnici svih grupa i naši najveći saradnici – predstavnici dnevne bolnice, kao i pojednici koji su nam pomogli u radu.
Naši korisnici su prezentirali svoja literarna ostvarenja, koja su štampana u biltenu Duga i koji je uručen svakom članu tribine.
Ovu svečanost uvećali su članovi muzičke sekcije gerontološkog kluba, svojom muzikom i pesmom.
Humanitarni centar „ Duga“ je tom prilikom uručio Zahvalnice ljudima, koji su nam pomagali u radu i doprinosili ostvarenju vizije Humanitarnog centra „Duga“,zahvalnice su uručene:


Gđi Verici Vidaković
Gđi Rosi Marjanović
Gđi Ljiljani Latković
Gđi Stojanki Milin
Gdinu Mihailu Šerifović
Gdinu Marjanu Vasilu
Gdinu Ljubi Milin
Gdinu Stojanu Stamenković
Gdinu Ostoji Ćeho.

Uz zakusku , nastavljeno je neformalno druženjesvih prisutnih.

01.12.2007. Potpisan je ugovor između Ministarstva omladine i sporta i Humanitarnog centra „ Duga“ Zrenjanin, vredan 399.071,00 din. Projektni tim je započeo sa realizaciojom projektnih aktivnosti „ Kroz prozor duše „ . Implementacija projektnih aktivnosti trajaće narednih 7 meseci uz saradnju NVO „Tim mlade Srbije .